The Order of the Unified Heart (Az Egyesített Szívek Rendje)

The Order of the Unified Heart is devoted to honour, chivalry, reuniting sundered hearts, and the music of Leonard Cohen who inspired the idea with the art on the 'Dear Heather' album.

Az Egyesített Szívek Rendje a tiszteletnek, a lovagiasságnak, az elválasztott szívek újraegyesítésének, valamint Leonard Cohen zenéjének szenteltetett, aki mindezt a „Dear Heather” című albumával ihlette meg.

 


Leonard Norman Cohen kanadai költő, regényíró, énekes és dalszövegíró 1934-ben született Montrealban, egy lengyel-litván eredetű középosztálybeli zsidó családban.

Tizenévesen tanult meg gitározni, majd alapított egy country-folk együttest Buckskin Boys néven.

 

1951-ben beiratkozott a McGill Egyetemre, ahol a McGilli Szónoki Egyesület elnöke lett. Első verseskötete még egyetemi évei alatt, 1956-ban jelent meg Let Us Compare Mythologies címmel. 1961-ben kiadott második kötete, a The Spice-Box of Earth tette ismertté nevét irodalmi körökben, elsősorban Kanadában.

1967-ben Cohen az Egyesült Államokba költözött, hogy megkezdje folk-rock énekesi és dalszerzői pályafutását. Fellépett egy pár fesztiválon, ekkor figyelt fel rá a Columbia Records képviselője, John H. Hammond, aki olyan művészek producere volt, mint Billie Holiday, Bob Dylan és Bruce Springsteen.

Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit, pedig a zeneiparbeli sikere után is jelentetett meg verseket. Korai korszakában a zenéje a countryra épült mind dallamait, mind a hangszerelését tekintve, de a 70-es évektől a pop- és a kabarézene különböző stílusai hatnak rá. A 80-as évektől mély, basszus hangfekvésben való ének jellemzi, amelyet szintetizátor és női háttér-vokál kísér.

1994-ben, a The Future bemutató turnéja után Cohen visszavonult a Los Angeles közelében fekvő Mount Baldy Zen Központba, ahol a következő öt évet a világtól elzárkózva töltötte. 1996-ban rinzai zen buddhista szerzetessé szentelték és felvette a Jikan nevet, ami azt jelenti: a csöndes. 1999-ben hagyta el Mount Baldyt.

Zenéje jelentős hatás gyakorolt más énekesekre, dalszövegírókra; műveiből több mint ezer feldolgozást rögzítettek különböző előadók. Számos dalát énekelték magyarul is: Kern András 1998-ban egy teljes lemezt kiadott Engem vársz címmel (a szövegeket Fábri Péter fordította), 2003-ban pedig A vendégek címmel jelent meg egy feldolgozáslemez több zenész (Zorán, a Kispál és a Borz és sokan mások) részvételével. A talán legismertebb magyar Cohen-feldolgozás, Zorán Volt egy tánc című dala nem fordítás; Dusán saját szöveget írt Cohen zenéjére.

Az alábbi magyar feldolgozás talán nem annyira ismert.
Kulka János: Halleluja

2009. augusztus 31-én (a 2008-ban megkezdett és 2010-ben is folytatódott világturnéja keretében) végre Magyarországra is ellátogatott. Világ körüli turnéja keretében három órás koncertet adott a zsúfolásig megtelt Papp László Budapest Sportarénában. Bécs, Pozsony és Prága voltak az előző állomások. A magyar főváros után Belgrád, majd további 21 koncert következett november közepéig. A koncertet méltató írások egységesen az év koncertjének, sőt akadt, amely minden idők legjobb budapesti hangversenyeként minősítette.

 

 

Immár évek óta ugyanazokkal a zenészekkel, művésztársakkal lép fel, akikről szintén meg kell emlékezni.

 

Rafael Bernardo Gayol dobol, Neil Larsen a billentyűs hangszereken, Javier Mas archilaudon és 12-húros gitáron, Bob Metzger elektromos és steel-gitáron játszik, Dino Solo szaxofonozik és a fúvós hangszereket szólaltatja meg, míg a zenei rendező, Roscoe Beck basszusgitározik és bőgőzik. Az énekesek, elsőként a szerzőtárs, a csodálatos hangú Sharon Robinson (aki szintén Grammy díjas), akivel a Ten new songs album óta dolgozik együtt Cohen, valamint a szintén kiváló énekes, zenész Webb testvérek, Charley és Hettie Webb.

 

 A hazájában is népszerű, elismert művész 1991-ben bekerült a kanadai zenész-hírességek dicsőségcsarnokába, és 2003-ban kitüntették a Kanada Rendjellel (Companions of the Order of Canada), amely a legmagasabb polgári kitüntetés. 2010-ben életművéért Grammy díjban részesítették.

 Cohen 76. születésnapja tiszteletére készített videó



Albumai:

"Songs Of Leonard Cohen" (1967)

"Songs From A Room" (1969)

"Songs Of Love And Hate" (1971)

"New Skin For The Old Ceremony" (1974)

"Death Of A Ladies' Man" (1977)

"Recent Songs" (1979)

"Various Positions" (1984)

"I'm Your Man" (1988)

"The Future" (1992)

"Ten New Songs" (2001)

"Dear Heather" (2004)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása